Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

WordPress vs. ingyenes weboldal készítő szoftverek

Egy weboldal elkészítése rendkívül komplex folyamat, melynek során rengeteg döntést kell meghoznod. A döntések egyike, hogy milyen alapokra helyezed magát a weblapot. Alapjaiban fogja meghatározni az online üzletviteledet a választott platform, így nem érdemes félvállról venni a kérdést.

Weboldalt ma már rengeteg módon lehet készíteni. Két népszerűbb megoldás a WordPress alapú weblapok létrehozása, valamint valamilyen ingyenes weboldal készítő szoftver használata. Ilyen többek közt a Wix, a Weebly vagy a Squarespace. Ha website készítésén töröd a fejed, akkor valószínűleg már hallottál ezekről a szoftverekről.

Ebben a cikkben erről a két módszerről fogok részletesebben írni, hogy könnyebb legyen a döntéshozatal. Kezdjünk is bele!

Mi is az a WordPress?

A WordPress egy tartalomkezelő rendszer, azaz CMS (Content Management System). A tartalomkezelő rendszerek sajátossága, hogy egy olyan felületet biztosítanak, amelyen keresztül bármiféle programozói tudás nélkül módosíthatsz a weboldalad tartalmán. Például bejegyzéseket írhatsz, alapvető beállításokat adhatsz meg, vagy tartalmat tölthetsz fel egy sor kód megírása nélkül.

Már rögtön az elején megjegyezném, hogy a WordPress is ingyenesen letölthető és használható, akárcsak a későbbiekben listázott szoftverek, de itt egy sokkal komplexebb megoldásról beszélünk, mint a weboldal készítő szoftverek esetében.

A WordPress egy nagyon flexibilis keretrendszer, mely rengeteg funkciót tartogat a hozzáértők számára, de a laikusok is könnyen elsajátíthatják az alapfunkciók használatát.

Egyébként egy eléggé népszerű szoftverről van szó, ugyanis a világ weboldalainak több, mint 40%-a WordPress alapokon nyugszik. Ezt azért fontos megemlíteni, mert kisebb iparág épült a WordPress köré. Szinte minden felmerülő problémára fogsz kész megoldást találni.

Mik azok az ingyenes weboldal készítő szoftverek?

Felhasználói szempontból hasonlóak ugyan az ebbe a kategóriába sorolható megoldások, azonban jobban megvizsgálva alapjaiban különböznek ezek a rendszerek.

A weboldal készítő szoftverek segítségével regisztrációt követően a felhasználó, egy “húzd és vidd” felületet használva összerakhatja a saját weblapját.

Jellemzően csak egy adminisztrációs felületet, valamint egy szerkesztőfelületet lát a felhasználó. A program alsóbb rétegeihez nem kap hozzáférést. Ez egyrészt megkönnyíti a kezelhetőséget, másrészt nem ijeszti el a kezdőket, harmadrészt nullára csökkenti az esélyét, hogy a felhasználó véletlenül olyan beállításokat módosít, amelyek menedzseléséhez magasabb szintű fejlesztői tudás szükséges.

Ami még gyakori jellemzője ezeknek a szoftvereknek, hogy a domain és tárhely menedzselése is az előfizetés részét képezi.

Most, hogy az alapokkal tisztában vagyunk, ismerjük meg jobban a két megoldást a legfontosabb tényezők szemszögén keresztül.

Kezelhetőség

Ha elolvasol néhány, a témában íródott cikket akkor azt láthatod, hogy kezelhetőség szempontjából a weboldal készítő szoftvereket hozzák ki győztesként. Ennek a fő oka az előbb is említett korlátozottság.

A WordPress első látásra megrémítheti a felhasználókat, hiszen telepítést követően azonnal rengeteg lehetőség tárul eléd. Egy témában laikusnak nem kis időbe telhet, mire megtanulja a menürendszer és a kezelőfelület használatát.

Ezzel szemben a weboldal készítésre kihegyezett szoftverek a végletekig vannak egyszerűsítve épp azért, hogy minél kevesebb ellenállást tapasztaljon a felhasználó.

Ha nem a szoftverek egészét, hanem csak a kezelőfelületet vizsgáljuk, akkor szerintem nem lehet egyértelmű győztest hirdetni. Egy megfelelő page builder bővítménnyel a WordPress ugyanolyan könnyen kezelhető “húzd és vidd” felületet kaphat, mint amit a népszerűbb konkurens szoftverek is biztosítanak.

Ha korlátozott a tanulásra szánt időkereted, vagy nem szeretnél nagyon elmélyedni a témában és csak egy alap weboldalara van szükséged, akkor az ingyenes szoftverek felé érdemes fordulnod. Ha többet szeretnél kihozni a weboldaladból és a későbbiekben szeretnél a tudásoddal párhuzamban felskálázni azt, akkor egy WordPress weboldal lesz a jó választás.

WordPress alkalmazása

Költségek

A másik gyakran előkerülő, sarkalatos tényező a website és az üzemeltetés költsége. Itt mindkét esetben több lehetőséggel találkozhatunk. Nézzük őket egyenként.

A WordPress esetében egy alapvetően ingyenes szoftverről beszélünk. Ingyen letölthető a WordPress.org-ról, szabadon felhasználható és módosítható. Ahhoz viszont, hogy egy interneten elérhető website alapjaként használjuk, ahhoz egy tárhelyre és egy ehhez tartozó domainre mindenképp szükségünk lesz.

Ezzel nem hiszem, hogy újdonságot mondok, hiszen aki saját weblapot akar az mindenképp találkozik ezzel az évi néhány ezer forintos költséggel.

Az ingyenes verzió is egyre funkciógazdagabb. Ingyenes kiegészítőkkel és témákkal már nagyon minőségi weboldalakat lehet készíteni. Azonban lehet, hogy prémium megoldásokra lesz szükséged és ekkor biztosan találkozni fogsz néhány ezer, vagy tízezer forintos költségekkel.

Ha nem szeretnél magad foglalkozni a website elkészítésével és inkább egy profi fejlesztőre bíznád a dolgot, akkor egy üzleti weboldalt 2-300 ezer forint közötti kezdő áron kaphatsz meg ma Magyarországon.

Az “ingyenes” weboldal készítő szoftverek az ingyenesség illúziójára építenek. Az alapváltozat, mint ahogy a WP esetén, úgy itt is költségektől mentes. Viszont itt egy nagyon erősen korlátozott rendszert fogsz kapni, amibe, ha komolyabb funkcionalitást szeretnél lehelni, akkor mindenképp fizetned kell.

Itt a költségek jellemzően havidíj formájában jelennek meg. A weboldalad addig fog működni az elképzelt megjelenítéssel és funkciókkal, amíg a kikalkulált havidíjat megfizeted. Szóval itt jellemzően nem egy egyszeri, hanem visszatérő költségről beszélünk.

Ha valóban ingyenesen, vagy a lehető legminimálisabb költséggel akarod megvalósítani a weblap készítést, akkor a weboldal készítő szoftverek elegendőek lehetnek a számodra.

Viszont, ha komolyabb terveid vannak a weboldaladdal, szeretnél komolyabb funkcionalitást és egyedi megjelenést, továbbá erre alapoznád az online üzletviteledet, akkor mindenképp a WordPress-t ajánlom.

Rugalmasság

Nos, mit is értek rugalmasság alatt? Mikor weboldal készítésről beszélünk, akkor általában egy üzleti oldal jelenik meg az emberek szeme előtt. Egy terjedelmes főoldallal, kapcsolat és rólunk aloldalakkal és néhány szolgáltatás, vagy termék feltüntetésével.

Azonban nem mindig csak erre lehet szükség, hiszen számtalan egyéb weboldal típus létezik. Webshopok, blogok, landing oldalak tömkelegével találkozhatunk az interneten nap, mint nap.

Emellett ezek funkcionalitása is eltérő, hiszen eltérőek a szükségleteink. Van, ahol foglalási rendszerekkel találkozhatunk, máshol többféle fizetési rendszerre lehet szükség, megint másik esetben közösségi média integrációra van szüksége a tulajnak.

Rugalmasság tekintetében egyértelműen a WordPress a nyerő. Az ingyenes szoftverek esetén a funkcionalitás szinte mindig adott. Tehát azt tudod kihozni a weblapból, amit a szoftver fejlesztője biztosít és ami az adott havidíjadba belefér.

A WP esetén ilyen nincs. Ha találkozol egy problémával, azzal már jó eséllyel más is szembenézett és van már rá megoldás. Ha nincs, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy egy php fejlesztővel megoldd a problémádat. Itt nincs lehetetlen feladat.

Weboldal típusokat tekintve néhány kattintással létrehozhatsz egy landing oldalt, az elérhető webáruház bővítményekkel, azonnal webshopot faraghatsz a weblapodból, a blog funkció pedig a WordPress telepítését követően azonnal adott.

Összefoglalva

Remélem ez a kis összeállítás segít a döntés meghozatalában. A weboldal mögött álló rendszer teljesen meg fogja határozni a későbbiekben azt, hogy mit tudsz majd kihozni az online marketing tevékenységeidből. Ezért javaslom, hogy szánj időt a lehetőségek mérlegelésére.

Összességében azt tudom elmondani, hogy ha egy faék egyszerűségű weboldalt szeretnél, ami afféle online névjegykártyaként funkcionál, vagy korlátozottak az anyagi lehetőségeid, akkor egy ingyenes weboldal készítő szoftver is elegendő lesz számodra.

Viszont, ha komolyabb terveid vannak és a weboldaladon keresztül szeretnél ügyfeleket, vásárlókat szerezni a későbbiekben, akkor nagyban meg fogja könnyíteni a dolgod az, hogy ha a WordPress-t választod alapul.

Töltsd le az INGYENES ebookot!

Mitől jobb az egyik weboldal, mint a másik?
Új weboldalad garantáltan bevételt fog termelni neked, ha ezt a 10 fontos dolgot szemelőtt tartod.
Szerezz megrendeléseket és új ügyfeleket hatékonyan.
Töltsd le az ingyenes siker repectet >>

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Online marketing kivitelező, az Online Rakéta alapítója
„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online piactéren is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Töltsd le az INGYENES ebookot!