Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

Facebook oldal átnevezése útmutató

Bizony néha előfordul, hogy valami oknál fogva szeretnénk megváltoztatni a Facebook oldalunk nevét, mert például kibővül a tevékenységünk, változik a márkanevünk. Vagy csak éppen nem sikerült elsőre frappáns nevet adni az oldalunknak, de nem akarjuk, hogy a követőink eltűnjenek. Nem sikerült a változtatás? Olvasd el részletes útmutatómat, hogy mire kell figyelned és milyen lehetőségeid vannak.

Milyen nevet adhatsz a Facebook oldaladnak?

A Facebook oldal nevének vannak bizonyos szabályai, amit be kell tartanod. Általánosságban a névnek tükröznie kell az oldal jellegét. Márkák, helyek, szervezetek vagy közszereplők oldalát kizárólag azok meghatalmazott képviselői kezelhetik, különösen, ha a „hivatalos” szót is használnád benne. Így ezeket nem szerepeltetheted az oldalad nevében.

Az oldal neve nem tartalmazhat továbbá rosszindulatú vagy mások jogait sértő szavakat. Más nyelven se jelentsen ilyet, érdemes rákeresni Google-ben a névválasztáskor.

Nem lehetnek benne felesleges írásjelek vagy szimbólumok (például:™), és nyelvtanilag helyesen kell használni a kis- és nagybetűket (nem lehet pl. így: KuTYaÜtő). A betűszavak kivételével nem írhatod az oldal nevét csupa nagybetűvel sem.

Elvileg szlogent sem írhatsz az oldal nevébe, a gyakorlatban megengedőbb azért a Facebook e téren. Nem szerepelhet az oldalad nevében a Facebook szó semmilyen formában. Általános szavakat sem írhatod önmagában, mint pl. olyan oldalnév hogy „Kutya”, vagy földrajzi nevek („Budapest”). De úgy már lehet, hogy „Cafe Budapest”.

facebook oldal törlése

Milyen előfeltételek kellenek a változtatáshoz?

Az oldalad nevének megváltoztatását csak adminisztrátori jogosultság birtokában kérheted.

Ha nemrég már megváltoztattad az oldalad nevét, akkor valamennyi időt (pár napot) várnod kell, mire újból kérheted a változtatást. Az is elképzelhető, hogy bizonyos korlátozások vonatkoznak az oldaladra (pl. megsértettél valamilyen irányelvet, szabályzatot, vagy nem minden adminisztrátor profilja hiteles). Az un. globális oldalak alá tartozó területi oldalak nevét sem módosíthatod (bár nem hiszem, hogy ilyennel rendelkezel).

Mik a Facebook oldal névváltoztatás lépései?

Lehetséges, hogy nem tudod az oldal nevét teljesen másra átírni egyből. Helyette azt javaslom, hogy 2-3 lépésben történjen a név változtatása, fokozatosan kiegészítve, illetve elvéve a régi és új oldalnévvel. Tehát például így:

  1. Marketing Commando
  2. Marketing Commando Online Rakéta
  3. Marketing Online Rakéta
  4. Online Rakéta

A név megváltoztatását számítógépen végezd. Lépj be a Facebook oldaladra és kattints bal oldalt a Beállítások, majd az Oldal adatai menüpontra. Itt át tudod írni a kívánt szövegre az oldal nevét. Ha kikattintasz a mezőből, akkor megjelenik a Változtatás kérése gomb.

Ha nem engedi meg a névváltoztatást, akkor ellenőrizd, hogy minden a fentiek szerint csináltál-e. Ha minden rendben volt, akkor az oldal neve pár percen belül megváltozik.

Ugyanitt tudod az oldal Felhasználónevét is átírni. A felhasználó név szerepel az oldal url-jében (fent a böngésző sávban). Ha ezt is megváltoztatod, akkor ne felejtsd el átírni mindenhol, ahol korábban megadtad a Facebook oldalad elérhetőségét (weboldal, hírlevelek, aláírás, stb.), mert a régi url nem irányítódik át az újra!

Hogyan töröld az oldaladat, ha mégis inkább megszüntetnéd?

Ha több oldalt hoztál létre, és nem szeretnéd, ha párhuzamosan léteznének – mert lehet, hogy a régi, nem használt oldaladat találná meg valaki -, akkor dönthetsz a Facebook oldal megszüntetése mellett is.

A törléshez szintén adminisztrátorának kell lenned az oldalon. A törlés nem azonnal történik meg, először csak törlésre jelöli az oldalt a Facebook. 14 napot várni kell, mire az oldal véglegesen törlésre kerül. Ez idő alatt még mindig meggondolhatod magadat, és te vagy bármelyik adminisztrátor visszavonhatjátok a törlési folyamatot.

Ha csak ideiglenesen szeretnéd, hogy ne legyen látható a Facebook oldalad a nyilvánosság számára, akkor elegendő a közzétételét visszavonnod az „oldal láthatósága” beállításnál. Ekkor kizárólag az oldal kezelői fogják látni az oldalt, de az oldal maga nem szűnik meg, bármikor újból közzéteheted.

Facebook oldalak összevonása

Ha véletlenül több hasonló oldalad is van ugyanabban a témában, akkor dönthetsz úgy is, hogy a két oldalt összevonod. Ennek azonban elég sok előfeltétele van:

  • Ugyanaz a nevük és ugyanazt a célt képviselik (ha nem ugyanaz a nevük, akkor előbb meg kell változtatni hasonlóra).
  • Azonos fizikai cím tartozik hozzájuk (amennyiben ez meg van adva).
  • Egy Vállalkozáskezelő fiók alá tartoznak.
  • Az egyesítés során megszűnő oldal egyetlen Vállalkozáskezelő fiókban sincs elsődleges oldalként megadva.

A Facebook oldalak összevonása az alábbiak linken lehetséges: https://facebook.com/pages/merge

Összevonás

Valószínű, hogy először meg kell adnod a Facebook jelszavad újból. Válaszd ki a két oldalt, amit össze szeretnél vonni. A céloldal, ami megmarad, a forrásoldal lényegében törlődik, de a követők az új oldalra kerülnek át. Kattints a Folytatás gombra.

Az oldalak összevonása a folyamat elindítása után már nem vonható vissza. A beolvadó/megszűnő oldalt kedvelői értesítést kapnak az összevonásról. Ez a folyamat néhány napig is eltarthat. A beolvasztott oldal tartalmai (például a bejegyzések és fényképek) törlődnek az egyesítés során!

Töltsd le az INGYENES ebookot!

Mitől jobb az egyik weboldal, mint a másik?
Új weboldalad garantáltan bevételt fog termelni neked, ha ezt a 10 fontos dolgot szemelőtt tartod.
Szerezz megrendeléseket és új ügyfeleket hatékonyan.
Töltsd le az ingyenes siker repectet >>

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Online marketing kivitelező, az Online Rakéta alapítója
„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online piactéren is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Töltsd le az INGYENES ebookot!